Home > Recepten > Zuurkoolstamppot met bacon en appel

voor 4 personen Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappelen
  • 500 g zuurkool
  • 6 el Blue Band Vloeibaar
  • 1 zure appel
  • 1 tl jeneverbessen
  • 1 laurierblaadje
  • 2 el appelsap
  • 4 plakken (bak) bacon
  • 1 grote rookworst

Variaties: Deze verrukkelijke zuurkoolstamppot met bacon en appel is ook heel lekker met speklapjes in plaats van rookworst.

Bereidingswijze (voor 4 porties)

voor zuurkoolstamppot met bacon en appel

  1. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout gaar. Doe intussen de zuurkool met 2 kneepjes Blue Band Vloeibaar in een pan. Snijd de appel in vieren, schil de parten en rasp deze boven de zuurkool. Voeg jeneverbessen en de laurier toe. Schenk er wat appelsap bij en stoof de zuurkool met een deksel op de pan onder zo nu en dan omscheppen ongeveer 15 minuten.
  2. Verwarm de rookworst. Bak de plakken bakbacon in 1 kneepje Blue Band Vloeibaar. Giet de aardappels af, stoom ze kort droog en stamp ze met een stamper met drie eetlepels vloeibare margarine. Neem het laurierblaadje en de jeneverbessen uit de zuurkool en meng de zuurkool door de aardappels. Serveer de stampppot met de bakbacon en rookworst.

Smakelijk!

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor zuurkoolstamppot met bacon en appel

  • Energie (kcal)924 kcal
  • Energie (kJ)3853 kJ
  • Proteïnes25,6 g
  • Koolhydraten met vezels73,3 g
  • Koolhydraten zonder vezels62,4 g
  • Suikers8,1 g
  • Vezels10,9 g
  • Vetten:61,1 g
  • - Verzadigde vetten16,7 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:41,9 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten19 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten6,2 g
  • Transvetten0,2 g
  • Cholesterol85 mg
  • Sodium1971 mg
  • Zout4,93 g
  • Vitamine A (mg)218 IU
  • Vitamine C (mg)95 mg
  • Calcium118 mg
  • Ijzer3,04 mg
  • Kalium1873 mg