Home > Recepten > Zomergratin

voor 4 personen Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • 200 g tomaat
  • 200 g courgette
  • 1 teen knoflook
  • 250 ml Blue Band Finesse voor Koken [of Blue Band Finesse voor Koken Lactosevrij]
  • Extra nodig: ovenschaal

Variaties: Voeg aan de Blue Band Finesse voor Koken in plaats van de nootmuskaat een halve eetlepel gedroogde oregano toe. Zo krijgt deze verrukkelijke zomergratin een echte Mediterrane smaak.

Bereidingswijze (voor 4 porties)

voor zomergratin

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Schil en was de aardappels, snijd ze in dunne schijfjes. Was ook de tomaten en courgette en snijd de groenten in plakjes. Rangschik de groenten om en om dakpansgewijs in de ovenschaal.
  2. Pers de knoflook uit of hak heel fijn. Stop de knoflook met ½ theelepel zout, wat versgemalen peper en eventueel wat geraspte nootmuskaat in de fles Blue Band Finesse voor Koken. Sluit af en schud de fles een paar keer.
  3. Schenk de knoflookroom over de groenteplakjes. Bak de gratin in de voorverwarmde oven in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.

Smakelijk!

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor zomergratin

  • Energie (kcal)221 kcal
  • Energie (kJ)924 kJ
  • Proteïnes4,3 g
  • Koolhydraten met vezels29,2 g
  • Koolhydraten zonder vezels26,5 g
  • Suikers5,8 g
  • Vezels2,7 g
  • Vetten:10,1 g
  • - Verzadigde vetten3,3 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:0,3 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten0 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,3 g
  • Transvetten0,1 g
  • Cholesterol1 mg
  • Sodium33 mg
  • Zout0,08 g
  • Vitamine A (mg)0 IU
  • Vitamine C (mg)26,9 mg
  • Calcium32 mg
  • Ijzer1,2 mg
  • Kalium565 mg