Home > Recepten > Wintergratin

voor 4 personen Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • 400 g rode bieten (voorgegaard, vacuüm verpakking)
  • 1 teen knoflook
  • 250 ml Blue Band Finesse voor Koken of Blue Band Finesse voor Koken Lactosevrij
  • Extra nodig: ovenschaal, staafmixer of keukenmachine

Bereidingswijze (voor 4 porties)

voor wintergratin

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Schil de aardappels, was ze en snijd in dunne schijfjes. Snijd ook de bietjes in dunne plakjes. Rangschik de aardappelplakjes en de bietjes om en om dakpansgewijs in de ovenschaal.
  2. Pers de knoflook uit of hak heel fijn. Stop de knoflook met ½ theelepel zout, wat versgemalen peper en eventueel wat geraspte nootmuskaat in de fles Blue Band Finesse voor Koken. Sluit de dop en schud de fles een paar keer.
  3. Schenk de knoflookroom over de aardappels. Bak de gratin in de voorverwarmde oven in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.

Smakelijk!

Tip: Deze wintergratin is een lekker bijgerecht bij vlees, vis, wild en gevogelte.

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor wintergratin

  • Energie (kcal)227 kcal
  • Energie (kJ)947 kJ
  • Proteïnes4,1 g
  • Koolhydraten met vezels31,1 g
  • Koolhydraten zonder vezels27,3 g
  • Suikers6,6 g
  • Vezels3,7 g
  • Vetten:10,1 g
  • - Verzadigde vetten3,3 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:0,3 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten0 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,3 g
  • Transvetten0,1 g
  • Cholesterol1 mg
  • Sodium84 mg
  • Zout0,21 g
  • Vitamine A (mg)22 IU
  • Vitamine C (mg)15,7 mg
  • Calcium23 mg
  • Ijzer1,22 mg
  • Kalium576 mg