Home > Recepten > Voorjaarsgratin

voor 4 personen Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 bosje verse bladpeterselie
  • 250 ml Blue Band Finesse voor Koken (of Blue Band Finesse voor Koken lactosevrij)
  • 1 mespunt nootmuskaat (eventueel)
  • Extra nodig: ovenschaal, staafmixer of keukenmachine

Variaties: Deze voorjaarsgratin smaakt heerlijk bij gekookte worteltjes en een gebakken kipfilet.

Bereidingswijze (voor 4 porties)

voor voorjaarsgratin

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Schil de aardappels, was ze en snijd in dunne schijfjes. Rangschik de aardappelplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
  2. Pel de knoflook. Was de peterselie en schud het bosje goed droog. Pluk de blaadjes eraf. Pureer de peterselie met de knoflook, ½ theelepel zout en de Blue Band Finesse voor Koken met de staafmixer of in een keukenmachine. Breng de peterselieroom op smaak met versgemalen peper en/of versgeraspte nootmuskaat.
  3. Schenk de peterselieroom over de aardappels. Bak de voorjaarsgratin in de voorverwarmde oven in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.

Smakelijk!

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor voorjaarsgratin

  • Energie (kcal)264 kcal
  • Energie (kJ)1103 kJ
  • Proteïnes4,4 g
  • Koolhydraten met vezels39,4 g
  • Koolhydraten zonder vezels36,3 g
  • Suikers2,4 g
  • Vezels3,1 g
  • Vetten:10,3 g
  • - Verzadigde vetten3,3 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:0,4 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten0 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,4 g
  • Transvetten0,1 g
  • Cholesterol1 mg
  • Sodium37 mg
  • Zout0,09 g
  • Vitamine A (mg)188 IU
  • Vitamine C (mg)23,7 mg
  • Calcium24 mg
  • Ijzer1,27 mg
  • Kalium607 mg