Home > Recepten > Vlechtbrood met aardbeien

voor 12 personen Ingrediënten

  • 500 g bloem + extra om uit te rollen
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 3 eierdooiers
  • 75 g suiker
  • 75 g Blue Band Cake & Koekjes
  • 250 ml Blue Band Finesse voor Koken
  • 1 eetlepel melk
  • 250 g aardbeien
  • 200 g Blue Band Finesse voor Verrijken
  • 1 zakje vanillesuiker
  • extra nodig: mixer met kneedhaken, bakpapier

Variaties: Bestrooi dit vlechtbrood met aardbeien ook eens met dunne reepjes basilicum.

Bereidingswijze (voor 12 porties)

voor vlechtbrood met aardbeien

  1. Roer de bloem met de gist in een kom goed door elkaar. Voeg 2 van de eidooiers en de suiker aan het bloemmengsel toe. Smelt de Blue band Cake & Koekjes op een laag vuur. Voeg de Blue Band Finesse voor Koken en een mespunt zout toe. Verwarm alles tot lauwwarm. Voeg het aan het bloemmengsel toe en kneed met de mixer met kneedhaken tot een soepel deeg. Dek de kom af met een schone theedoek en een stuk huishoudfolie en laat het deeg op een warme plek 30 minuten rijzen.
  2. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak kort door en verdeel het in 3 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een rol van 40 cm lang. Leg de rollen naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm er een vlecht van. Druk de uiteinden goed vast. Laat het deeg nogmaals afgedekt 30 minuten rijzen.
  3. Verwarm de oven voor tot 200 °C (hetelucht 180 °C). Roer de laatste eidooier met de melk los en bestrijk de broodvlecht ermee. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten lichtbruin en gaar. Laat het vlechtbrood afkoelen tot lauwwarm.
  4. Maak intussen de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes. Roer de Blue Band voor Verrijken met de vanillesuiker los. Snijd het brood in sneetjes. Bestrijk ze met de vanille-Finesse en beleg met de plakjes aardbei.

Smakelijk!

Tip: Serveer dit lekker vlechtbrood ook eens met jam of honing in plaats van met aardbeien.

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor vlechtbrood met aardbeien

  • Energie (kcal)290 kcal
  • Energie (kJ)1213 kJ
  • Proteïnes6 g
  • Koolhydraten met vezels40,8 g
  • Koolhydraten zonder vezels36 g
  • Suikers10,1 g
  • Vezels4,9 g
  • Vetten:12,4 g
  • - Verzadigde vetten5 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:46,1 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten0,5 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,5 g
  • Transvetten0,1 g
  • Cholesterol39 mg
  • Sodium58 mg
  • Zout0,15 g
  • Vitamine A (mg)52 IU
  • Vitamine C (mg)11,7 mg
  • Calcium22 mg
  • Ijzer1,98 mg
  • Kalium157 mg