Home > Recepten > Vanillebavarois met speculaas

voor 4 personen Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 175 g kristalsuiker
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml slagroom
  • 2 blaadjes gelatine
  • 200 g Blue Band Cake & Koekjes
  • 1 pak speculaasjes
  • 300 g diepvriesframbozen

Variaties: Vervang de frambozen door gemengde bosvruchten of aardbeien.

Bereidingswijze (voor 4 porties)

voor vanillebavarois met speculaas

  1. Klop de eidooiers samen met 75 g suiker tot de massa blank van kleur wordt.
  2. Doe de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte door en doe het in de melk. Breng zachtjes aan de kook en laat even pruttelen.
  3. Verwijder het vanillestokje en giet de hete melk over de eiermassa. Roer goed en schenk alles terug in de pan. Laat onder voortdurend roeren op een zacht vuurtje nog even binden. Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.
  4. Klop de room met 100 g suiker op tot yoghurtdikte. Spatel de room door de afgekoelde vanillesaus. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Knijp ze goed uit en los ze op in een half kopje warme melk. Roer dit door de vanilleroom.
  5. Smelt de margarine op een zacht vuurtje. Hak de speculaas fijn in de blender of met een groot keukenmes. Meng de gesmolten margarine met de speculaaskruimels.
  6. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en schep er het speculaasmengsel in. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Schep de vanilleroom erop en laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  7. Kook de frambozen 5 minuten in een klein pannetje tot moes. Wrijf ze door een fijne zeef tot je een gladde saus hebt en laat deze afkoelen.
  8. Haal de bavarois uit de koelkast, verwijder de vorm en schenk de frambozensaus erop. Garneer eventueel met een paar ontdooide frambozen.

Smakelijk!

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor vanillebavarois met speculaas

  • Energie (kcal)1579 kcal
  • Energie (kJ)6596 kJ
  • Proteïnes14,6 g
  • Koolhydraten met vezels133,1 g
  • Koolhydraten zonder vezels127,2 g
  • Suikers91,3 g
  • Vezels5,9 g
  • Vetten:111,9 g
  • - Verzadigde vetten58,4 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:49,2 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten21,7 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten4,3 g
  • Transvetten0,3 g
  • Cholesterol358 mg
  • Sodium807 mg
  • Zout2,02 g
  • Vitamine A (mg)2287 IU
  • Vitamine C (mg)13,1 mg
  • Calcium286 mg
  • Ijzer2,04 mg
  • Kalium470 mg