Home > Recepten > Slagroomverjaardagstaart met vers fruit

voor 12 personen Ingrediënten

  • 225 g Blue Band Vloeibaar Roombotersmaak
  • 200 g licht bruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 16 g bakpoeder
  • 100 g geschaafde amandelen
  • 0,5 l slagroom
  • 16 g slagroomversteviger
  • 30 g suiker
  • 250 g seizoensfruit (b.v. druiven, mandarijntjes, perzik, aardbeien en/of banaan)
  • heel kleine garneersnoepjes en kaarjes 2 ronde cakevormen van 24 cm Ø bakpapier slagroomspuit of spuitzak met gekartelde spuitmond

Variaties: Besprenkel de onderste plak cake van de slagroomverjaardagstaart met vers fruit voor het vullen en garneren met een paar eetlepels limonadesiroop of likeur.

Bereidingswijze (voor 12 porties)

voor slagroomverjaardagstaart met vers fruit

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrische oven). Vet de cakevormen in, bestuif ze met bloem en bedek de bodems met bakpapier.
  2. Klop de Blue Band Vloeibaar Roombotersmaak en de suiker met een pollepel of mixer 5-8 minuten (pollepel duurt het langst) in een kom tot de suiker is opgelost.
  3. Klop een voor een de eieren erdoor. Zeef het meel, strooi een snufje zout en het bakpoeder boven de kom en schep door het beslag (zo kort mogelijk, maar wel goed mengen).
  4. Schep het beslag in de cakevormen en bak de cakes in de voorverwarmde oven in 35-45 minuten goudbruin en gaar.
  5. Laat de gebakken cake 5 minuten staan. Keer de vorm dan om op een rooster en laat de cake uit de vorm glijden. Laat afkoelen.
  6. De vulling en garnering: rooster de amandelen in een droge koekenpan op een matig vuur goudbruin en schud de pan daarbij heen en weer. Laat op een plat bord afkoelen.
  7. Klop de slagroom met slagroomversteviger en de suiker heel stijf. Maak het fruit schoon en verdeel of snijd het zo nodig in stukjes, partjes of plakjes.
  8. Bedek een cake met 1/3 van de slagroom en de helft van het fruit. Leg de andere cake erop en druk een beetje aan.
  9. Bestrijk de zijkant van de cake met een dun laagje slagroom.
  10. Neem de cake tussen twee handen en rol door de geschaafde amandelen op het bord.
  11. Bestrijk de bovenkant van de cake met een dun laagje slagroom. Schep de rest van de slagroom in de slagroomspuit of spuitzak en spuit toeven slagroom langs de rand van de taart. Garneer met de rest van het fruit en de garneersnoepjes. Zet de kaarsjes op de slagroomtaart.

Smakelijk!

Tip: Klop de slagroom op warme dagen in een koude kom stijf, zet deze van te voren een half uurtje in de koelkast.

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor slagroomverjaardagstaart met vers fruit

  • Energie (kcal)509 kcal
  • Energie (kJ)2136 kJ
  • Proteïnes7,1 g
  • Koolhydraten met vezels40,3 g
  • Koolhydraten zonder vezels38,6 g
  • Suikers22,8 g
  • Vezels1,7 g
  • Vetten:37 g
  • - Verzadigde vetten12 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:121,5 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten7,8 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten1,8 g
  • Transvetten0,1 g
  • Cholesterol129 mg
  • Sodium372 mg
  • Zout0,93 g
  • Vitamine A (mg)763 IU
  • Vitamine C (mg)4 mg
  • Calcium175 mg
  • Ijzer1,17 mg
  • Kalium204 mg