Home > Recepten > Scones basisrecept

voor 10 personen Ingrediënten

  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1,5 el witte basterdsuiker
  • 60 g koude Blue Band Cake & Koekjes
  • 1 groot ei
  • 150 ml melk
  • 2 el tarwebloem om uit te rollen
  • 75 g crème fraîche
  • 3 el aardbeienjam
  • extra nodig: koeksteker of glas (ø ± 6-7 cm)

Variaties: Voeg aan het scones basisrecept eens 3 el gewelde rozijnen toe. Voeg voor hartige scones 3-4 el uitgebakken spekjes toe. Voeg aan het scones basisrecept naar smaak verse fijngehakte bieslook toe en serveer ze met gerookte zalm en crème fraîche. Of voeg gelijk met het zout 2 tl rash el hanout toe en bestrooi de bovenkant van de scones met geraspte boeren belegen kaas of bestrijk de opengesneden scones met Blue Band Vloeibaar met roombotersmaak en beleg ze met een lekkere plak kaas.

Bereidingswijze (voor 10 porties)

voor scones basisrecept

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Roer in een kom het bakmeel met het bakpoeder, de suiker en een mespunt zout door elkaar. Snijd de Blue Band Cake & Koekjes in stukjes en wrijf ze met de toppen van de vingers door het meelmengsel.
  2. Klop het ei met de melk los. Houd 1 el van dit mengsel apart en roer de rest door het meelmengsel. Kneed het tot een soepel deeg.
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ± 2 cm dik en druk er met een koeksteker of glas cirkels uit. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk ze met het achtergehouden melkmengsel.
  4. Kneed de deegrestjes weer samen en rol ze uit. Steek ook hier weer cirkels uit. Ga door totdat alle deeg opgebruikt is. Bak de scones in een voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  5. Laat de scones op een taartrooster afkoelen. Serveer ze met de crème fraîche en de jam.

Smakelijk!

Tip: Scones smaken het allerlekkerst als ze nog warm zijn. Scones over? Vries ze goed verpakt in en leg ze vlak voor het serveren bevroren ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven (hetelucht 200 °C).

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor scones basisrecept

  • Energie (kcal)228 kcal
  • Energie (kJ)958 kJ
  • Proteïnes5,3 g
  • Koolhydraten met vezels32,3 g
  • Koolhydraten zonder vezels31,4 g
  • Suikers5 g
  • Vezels0,9 g
  • Vetten:8,9 g
  • - Verzadigde vetten4 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:37,2 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten1 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,3 g
  • Transvetten0,2 g
  • Cholesterol34 mg
  • Sodium310 mg
  • Zout0,78 g
  • Vitamine A (mg)24 IU
  • Vitamine C (mg)0,5 mg
  • Calcium81 mg
  • Ijzer0,58 mg
  • Kalium96 mg