Home > Recepten > Herfstgratin

voor 4 personen Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • 400 g (hokkiado) pompoen
  • 1 teen knoflook
  • 250 ml Blue Band Finesse voor Koken (of Blue Band Finesse voor Koken Lactosevrij)
  • Extra nodig: ovenschaal

Variaties: De pompoen in deze smakelijke herfstgratin kun je ook vervangen door plakjes winterwortel of pastinaak.

Bereidingswijze (voor 4 porties)

voor herfstgratin

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Schil de aardappels, was ze en snijd in dunne schijfjes. Snijd de pompoen in parten; verwijder de pitten en draden. Snijd de parten in plakjes. Rangschik de plakjes aardappel en pompoen om en om dakpansgewijs in de ovenschaal.
  2. Pel de knoflook en pers uit of hak heel fijn. Stop de knoflook met ½ theelepel zout en naar smaak wat versgemalen peper en/of nootmuskaat in de fles Blue Band Finesse voor Koken. Sluit af en schud het flesje een paar keer.
  3. Schenk de knoflookroom over de groenten. Bak de gratin in de voorverwarmde oven in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.

Smakelijk!

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor herfstgratin

  • Energie (kcal)208 kcal
  • Energie (kJ)869 kJ
  • Proteïnes3,6 g
  • Koolhydraten met vezels26,7 g
  • Koolhydraten zonder vezels24,2 g
  • Suikers3,3 g
  • Vezels2,6 g
  • Vetten:10,1 g
  • - Verzadigde vetten3,3 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:0,3 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten0 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,3 g
  • Transvetten0,1 g
  • Cholesterol1 mg
  • Sodium33 mg
  • Zout0,08 g
  • Vitamine A (mg)0 IU
  • Vitamine C (mg)22,3 mg
  • Calcium33 mg
  • Ijzer0,96 mg
  • Kalium449 mg