Home > Recepten > Girafkoekjes

voor 40 personen Ingrediënten

  • 150 g Blue Band voor Koken, Bakken en Braden
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g hazelnoten, gemalen
  • 50 g amandelmeel
  • 150 g bloem
  • 250 g poedersuiker
  • 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 0,25 theelepel gemalen kurkuma (geelwortel)
  • 50 g chocoladevlokken
  • Extra nodig: handmixer met gardes, huishoudfolie, bakblik, bakpapier

Bereidingswijze (voor 40 porties)

voor girafkoekjes

  1. Klop in een kom de Blue Band voor Koken, Bakken en Braden met de suiker en de vanillesuiker met de mixer lichtgeel en romig.
  2. Roer de gemalen hazelnoten, het amandelmeel en de bloem door elkaar en voeg het aan het Blue Band mengsel toe. Kneed alles met koele hand tot een soepel deeg en vorm er een rol van. Laat het deeg verpakt in huishoudfolie 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor tot 180 °C (heteluchtoven 160 °C). Bekleed het bakblik met bakpapier. Snijd de deegrol in 0.5 mm dunne plakjes en leg ze op het bakblik. Bak de basis voor de girafkoekjes in ca. 10 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen en bak van de rest van het deeg nog meer koekjes.
  4. Roer de poedersuiker met 2 eetlepels van het sinaasappelsap en beetje bij beetje de kurkuma tot een dik geel glazuur. Voeg eventueel nog extra sinaasappelsap en kurkuma toe. Bestrijk de koekjes met het glazuur (zie tip) en druk er chocoladevlokken in (zie tip) zodat het echte girafkoekjes worden.
  5. Tips • Spuit voor een strak glazuurlaagje eerst met een spuitzak met een klein spuitmondje (of een stevig plastic zakje) een cirkel langs de randen van de koekjes en laat ze drogen. Vul daarna de rand met de rest van het glazuur. Zo krijg je een mooi glazuurlaagje op de koekjes. • Vlokken zijn vaak dubbel stukjes chocolade, breek deze vlokken los zodat je een enkel chocoladelaagje krijgt.

Smakelijk!

Tip: Spuit voor een strak glazuurlaagje op de girafkoekjes eerst met een spuitzak met een klein spuitmondje (of een stevig plastic zakje) een cirkel langs de randen van de koekjes en laat ze drogen. Vul daarna de rand met de rest van het glazuur. Zo krijg je een mooi glazuurlaagje op de koekjes.

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor girafkoekjes

  • Energie (kcal)103 kcal
  • Energie (kJ)428 kJ
  • Proteïnes1,1 g
  • Koolhydraten met vezels12,8 g
  • Koolhydraten zonder vezels12 g
  • Suikers9,5 g
  • Vezels0,8 g
  • Vetten:5,6 g
  • - Verzadigde vetten1,5 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:24,5 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten1,7 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,4 g
  • Transvetten0 g
  • Cholesterol0 mg
  • Sodium23 mg
  • Zout0,06 g
  • Vitamine A (mg)31 IU
  • Vitamine C (mg)0,7 mg
  • Calcium10 mg
  • Ijzer0,29 mg
  • Kalium36 mg