Home > Recepten > Flammkuchen

voor 4 personen Ingrediënten

  • 400 g bloem plus extra om uit te rollen
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 mespunt suiker
  • 200 g Blue Band Finesse voor Verrijken
  • 1 rode ui
  • 60 g ontbijtspek (vleeswaar)
  • extra nodig: bakpapier, mixer of keukenmachine

Variaties: Maak ook eens flammkuchen met gorgonzola en peer. Verdeel dan in plaats van spek 100 g verkruimelde gorgonzola en 1 in dunne partjes gesneden peer over de Blue Band Finesse voor Verrijken en de uien.

Bereidingswijze (voor 4 porties)

voor flammkuchen

  1. Roer de bloem met de gist in een kom door elkaar. Roer het zout en de suiker erdoor en voeg 250 ml lauwwarm water toe. Kneed alles, met de hand, met een mixer met deeghaken of in een keukenmachine, tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg, dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen.
  2. Verwarm de oven voor tot 250 °C (heteluchtoven 225 °C). Pel de ui en snijd hem in dunne halve ringen. Roer de Blue Band Finesse voor Verrijken los. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in 2 gelijke delen.
  3. Rol de deegballen op een met bloem bestoven aanrecht uit tot 2 hele dunne rechthoekige lappen (dat hoeft niet zo netjes). Leg de stukken deeg elk op een stuk bakpapier.
  4. Bestrijk het deeg met de Blue Band voor Verrijken. Verdeel de ui erover en bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de ontbijtspekplakjes een beetje rommelig tussen de uien. Bak de flammkuchen in 10–15 minuten in de voorverwarmde oven goudgeel en knapperig.

Smakelijk!

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor flammkuchen

  • Energie (kcal)470 kcal
  • Energie (kJ)1975 kJ
  • Proteïnes14,7 g
  • Koolhydraten met vezels78,8 g
  • Koolhydraten zonder vezels67,2 g
  • Suikers5,1 g
  • Vezels11,5 g
  • Vetten:13,2 g
  • - Verzadigde vetten6,1 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:24,2 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten0,3 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,8 g
  • Transvetten0 g
  • Cholesterol11 mg
  • Sodium778 mg
  • Zout1,94 g
  • Vitamine A (mg)0 IU
  • Vitamine C (mg)1,8 mg
  • Calcium37 mg
  • Ijzer4,41 mg
  • Kalium321 mg