Home > Recepten > Aardappelgratin

voor 4 personen Ingrediënten

  • 1 el Blue Band Vloeibaar
  • 1 kg aardappelen, in uiterst dunne plakken
  • 1 ui, in ringen
  • 2 dl Blue Band Finesse voor Koken
  • 1 dl melk
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 2 g geraspte nootmuskaat
  • 50 g Blue Band voor Koken, Bakken en Braden
  • 75 g geraspte belegen Goudse kaas
  • Extra nodig: ovenschaal aluminiumfolie

Bereidingswijze (voor 4 porties)

voor aardappelgratin

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ondiepe ovenschaal in met Blue Band Vloeibaar. Verdeel plakjes aardappel en ui over de schaal en kruid elke laag met zout en peper.
  2. Roer de Blue Band Finesse voor Koken los met de melk, knoflook en nootmuskaat en schenk dit over de aardappel. Verdeel de Blue Band voor Koken, Bakken en Braden erover en zet de schaal in het midden van de oven. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de gratin in 50 minuten à 1 uur gaar.
  3. Neem de schaal uit de oven, verwijder de folie, strooi de geraspte kaas over het gerecht en zet de schaal 5 à 10 minuten onder een hete grill.

Smakelijk!

Tip: Snijd de aardappelgratin aan op tafel.

Nutritionele Informatie (per 100 gram)

voor aardappelgratin

  • Energie (kcal)457 kcal
  • Energie (kJ)1901 kJ
  • Proteïnes10 g
  • Koolhydraten met vezels44,9 g
  • Koolhydraten zonder vezels40,8 g
  • Suikers5,7 g
  • Vezels4,1 g
  • Vetten:26,9 g
  • - Verzadigde vetten11 g
  • - Onverzadigde vetten, waarvan:98,4 g
  • - Enkelvoudig onverzadigde vetten1,3 g
  • -- Meervoudig onverzadigde vetten0,2 g
  • Transvetten0,3 g
  • Cholesterol17 mg
  • Sodium292 mg
  • Zout0,73 g
  • Vitamine A (mg)130 IU
  • Vitamine C (mg)27,8 mg
  • Calcium204 mg
  • Ijzer1,05 mg
  • Kalium955 mg