Home > Peuter > Ontbijt voor peuters
Ontbijt voor peuters

Ontbijt voor peuters

Ontbijt voor peuters

Het belang van ontbijten kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Maar waarom is ontbijten nu eigenlijk zo belangrijk voor een peuter? Een goed ontbijt heeft namelijk de volgende voordelen:

 • Een ontbijt levert energie
  Een ontbijt bestaat vaak uit brood, bijvoorbeeld een of twee besmeerde boterhammen met daarbij een glas melk. Dat levert broodnodige energie, om te spelen en andere activiteiten waar peuters druk mee zijn.
 • Een ontbijt levert meer vitamines dan je denkt
  Een goed ontbijt levert ook vitamines en mineralen. Een goed ontbijt bestaat uit fruit, volle granen, zuivel, goede vetten en iets te drinken erbij. Bijvoorbeeld een volkoren boterham besmeerd met halvarine en belegd met achterham, een schaaltje yoghurt en een glas vers geperst sinaasappelsap. Of een geroosterde, besmeerde volkoren boterham met de Blue Band Fruit & Groentespread met een glas halfvolle melk.
 • Een ontbijt zet de spijsvertering aan het werk
  Ook de buik wordt wakker van een goed ontbijt! De maag wordt gevuld, waardoor de darmen het sein krijgen om ook aan het werk te gaan. Zo krijgt de spijsvertering een gezonde prikkel.
 • Ontbijten gaat snoepen tegen
  Een goed gekozen ontbijt zorgt dat je waarschijnlijk minder trek hebt in snoepen, koekjes en snacken in de loop van de ochtend.
 • Een ontbijt is gezellig
  Ja, een ontbijt is goed, maar het is ook gezellig om samen de dag te beginnen. Lekker brood, een kopje thee, even de plannen voor de dag bespreken... ook dat maakt een ontbijt zo fijn.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Wie als kind goed ontbijt, zal dit als volwassene ook beter doen. Met goed eetgedrag kun je dus niet vroeg genoeg beginnen. Maar kinderen kopiëren in hun eetgedrag vooral het gedrag van hun ouders. Wil je dus dat je kinderen goed gaan ontbijten? Dan moet je dat dus niet alleen tegen ze zéggen: geef vooral zelf het goede voorbeeld.

Wat is gezond?

Wat een gezond ontbijt is, dat mag iedereen zelf invullen. Eet jouw gezin graag brood bij het ontbijt? Kies dan bij voorkeur voor bruin- of volkorenbrood: daar zitten meer vezels in dan in witbrood. Besmeer dit brood met margarine of halvarine, want deze producten bevatten namelijk essentiële vetten die nodig zijn voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen. Probeer daarnaast zoet en hartig broodbeleg af te wisselen – en kies bij voorkeur voor de magere variant. Houdt je peuter meer van pap? Roer er een eetlepel vloeibare margarine door. Dit geeft extra smaak en goede vetten. Blue Band bevat namelijk essentiële vetten, die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Een beker halfvolle melk en een stuk fruit maken je ontbijt compleet. 

Is de gebruikelijke ochtendspits iets drukker dan verwacht en schiet het ontbijt erbij in? Geen zorgen, met deze 5 tips kun je tijd besparen zodat je tijd overhoudt voor de misschien wel belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt!

Alle artikelen >Gerelateerde artikelen

Alle artikelen >